Politika

Шпирић: Инцкове изјаве су контрапродуктивне

БИЈЕЉИНА - Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић рекао је да је оцјена високог представника Валентина Инцка о досадашњим напорима БиХ на њеном европском путу, изречена у Мадриду, контрапродуктивна и да није корисна за БиХ.


"Ако је циљ таквих изјава међународно туторство, онда су погодиле мету, а ако за циљ имају развој БиХ и убрзање њеног евроатлантског пута, онда су контрапродуктивне", рекао је Шпирић реагујући на Инцкову изјаву да, због недостатка политичког консензуса, у БиХ у посљедње три године није проведена ниједна важна реформа послије које би она била функционалнија земља.

Шпирић је додао да ће БиХ у овој години имати безвизни режим и чланство у МАП, као први корак ка НАТО-у, а то није могло без провођења суштинских и "дубинских" реформи.

Он наводи да Инцкова изјава има за циљ и останак међународних институција у БиХ, а не њихову трансформацију до преузимања одговорности за судбину земље и њених политичких актера.

Шпирић оцјењује да порука има и политички карактер на грађане БиХ како би им се рекло да ови /политичари/ за три године нису ништа урадили и да за наредне изборе воде рачуна кога ће бирати.

"Кад год су такве поруке долазиле од међународне заједнице, у БиХ се остваривао потпуно другачији резултат од очекиваног", нагласио је Шпирић.

Замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Душанка Мајкић каже да Инцкова изјава представља наставак приче о потреби останка међународне заједнице у БиХ.

"То је покушај да се продужи мандат ОХР-а, јер је БиХ, по Инцку, малоумна земља и није у стању да направи прве кораке ка путу за либерализацију визног режима, а камоли за европске интеграције", нагласила је Мајкићева и додала да је посао у вези са либерализацијом визног режима скоро завршен, а представљао је озбиљне напоре.

Мајкићева каже да би под оваквим условима пуно више било урађено да је ОХР већ затворен, додајући да ће БиХ отворити врата осталим процесима "када Инцко затвори врата ОХР-у".

Посланик у Представничком дому парламента БиХ Момчило Новаковић сматра да се не може рећи да у БиХ није баш ништа урађено, јер је проведена реформа полиције и још доста тога, али да то није ни близу онога што је Инцко очекивао.

Потпредсједник Републике Српске и потпредсједник СДА Адил Османовић сматра да је високи представник у праву, јер у БиХ нису донесени никакви важнији закони који би је учинили функционалнијом и који би убрзали њен пут ка евроатлантским интеграцијама.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је јуче у Мадриду на састанку политичких директора земаља ЕУ да, због недостатка политичког консензуса, у посљедње три године није донесена или проведена ниједна једина важна реформа која би БиХ учинила функционалнијом државом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog