Društvo

Пуповац: Срби ће ускоро моћи откупљивати своје станове

БАЊА ЛУКА - Потпредсједник Самосталне демократске српске странке (СДСС) у Хрватској Милорад Пуповац изјавио је да је, уз подршку међународне заједнице, близу рјешење о могућности да избјегли Срби откупе станове и изразио увјерење да би разговори који су започели на релацији Загреб - Београд требало да донесу нека рјешења.


Пуповац је појаснио да је ријеч о разговорима Србије и Хрватске о избјегличким питањима и оцијенио да је најбитније да су такви разговори и започети.

Он је рекао да је, према службеним подацима, укупан број Срба у Хрватској 205 000, и то према посљедњем попису који је извршен 2001. године.

"Има и оних који су се вратили од 2001. године, када је био попис, и оних који се нису на њему изјашњавали. СДСС процјењује да је негдје око 310 000 до 315 000 Срба'', рекао је Пуповац синоћ.

Он је рекао да је посљедњих година број Срба који се враћају у Хрватску знатно смањен у односу на раније године, што је посљедица и релативно затегнутих односа Загреба и Београда.

Пуповац је истакао да је од 130 000 регистрованих повратника око 70 000 до 80 000 оних који су се стварно вратили, а остали су ''путују на једну и на другу страну'' и чекају повољне околности да могу стално остати у мјестима из којих су морали избјећи.

Према његовим ријечима, у Хрватској је све мањи број закона који имају дискриминаторске компоненте.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog