Društvo

Парастос у Скеланима

СКЕЛАНИ - У Скеланима ће данас бити служен парастос за 69 Срба из овог мјеста и околних села које су 16. јануара 1993. године убиле муслиманске снаге под командом Насера Орића.


Парастос ће бити служен код централног спомен-обиљежја за 305 погинулих српских цивила и војника, након чега ће бити прислужене свијеће и положено цвијеће.

Обиљежавању 17. годишњице страдања српског народа у овом крају присуствоваће министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Раде Ристовић.

Муслиманске снаге од неколико хиљада војника из Сребренице, под Орићевом командом, напале су 16. јануара 1993. године ријетко насељена српска села око Скелана и упале у ово мјесто на обали Дрине.

Напад је почео у рану зору када су муслиманске јединице упале у села убијајући, пљачкајући и уништавајући све што су стигле настављајући тако етничко чишћење у Подрињу.

Чак 69 становника овог краја убијено је тог кобног дана, а двије трећине настрадалих били су цивили, међу којима и неколико дјеце.

Више од стотину мјештана је рањено, а од 30 заробљених половина њих није преживјела мучења у сребреничким казаматима и данас се воде као нестали.

Становништво је пред нападачима бјежало према граничном мосту ка Бајиној Башти у Србији, док су неки покушали спасити животе препливавањем Дрине. Мост је био под сталном снајперском ватром, па је ту страдало највише цивила, као и у таласима ледене ријеке.

Напад на Скелане и околна села услиједио је након масакра над Србима у селу Кравица на Божић 1993. године, који су, такође, починиле муслиманске снаге под командом Орића.

За злочине над Србима у Скеланима, као и за све остале које су починиле муслиманске снаге у средњем Подрињу, ни након 17 година нико није одговарао.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog