Svijet

Лондон је желио дипломатско рјешење ирачке кризе?

ЛОНДОН - Бивши британски министар одбране Џеф Хун инсистирао је данас да се Велика Британија залагала за дипломатскио рјешење ирачке кризе прије инвазије на ту земљу 2003. године.


Хун је први од неколико бивших министара који ће свједочити пред специјалном комисијом прије дугоочекиваног наступа некадашњег премијера Тонија Блера 29. јануара. Комисија испитује британску политику у околностима које су довеле до рата у Ираку.

Хун је рекао да се Британија надала да ће Ирак бити разоружан захваљаујући дипломатским напорима у УН и изразио сумњу да је Блер било када дао безусловну подршку Вашингтону за војну интервенцију.

Утицајни Блеров портпарол у вријеме рата Алистер Кембел рекао је пред комисијом прошле седмице да је Блер послао тајне поруке тадашњем америчком предсједнику Џорџу Бушу неколико мјесеци прије инвазије.

Кембел је рекао да је Блер тада вршио притисак на Буша да се заложи за дипломатско рјешење, али је сугерисао да ће подржати војну акцију, ако не успије иницијатива у УН.

Коментаришући Блеров сусрет са Бушом на ранчу америчког предсједника у Крофорду у априлу 2002. године, Хун је рекао да су британски војни команданти били нестрпљиви да чују шта војска САД мисли о Ираку.

Хун је додао да га Блер није директно обавијестио о томе шта је речено на састанку, али да је видио снимак сусрета.

Писма са којих је комисија скинула ознаку повјерљивости показују да је Питер Голдсмит, тадашњи британски државни тужилац и највиши владин правни савјетник, упозорио Хуна у априлу 2002. године да постоје "озбиљне тешкоће" да се оправда војна акција против Ирака.

Хун је рекао да је до 7. марта 2003. године, непосредно уочи инвазије, Голдсмит увјеравао Владу да војна акција неће бити илегална.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog