Svijet

Американци почели са истоваром хране на Хаитију

ПОРТ О ПРЕНС – Амерички војни хеликоптери спустили су се данас у двориште земљотресом порушене палате предсједника Хаитија у Порт о Пренсу, а војници су почели да истоварају опрему, воду и залихе хране, изјавили су очевици.


У акцији учествује двадесетак хеликоптера са војницима у пуној ратној опреми, који успостављају истурену базу у палати, прије него што подијеле помоћ локалном становништву.

Стотине људи који послије земљотреса живе на отвореном у близини палате окупили су се испред металне баријере испред палате у очекивању да ће добити пакете помоћи.

"Не знамо тачно шта ће да раде, али мислим да су дошли да нам помогну и зато су добродошли. У обичним околностима не бисмо жељели да видимо како се страна војска искрцава у нашој земљи, али њихово присуство је неопходно, имајући у виду ужасну ситуацију у којој се налазимо", изјавио је један од окупљених грађана.

Више од 11 000 припадника америчке војске налази се на терену на Хаитију, на бродовима или на путу ка овој карипској земљи.

Амерички официри кажу да војска има хуманитарну мисију и да треба да осугура велику међународну операцију дистрибуције хуманитарне помоћи за жртве разорног земљотреса. Команданти наглашавају да је војска спремна и да одржава ред у Порт о Пренсу, уколико је то неопходно.

Предсједничка палата у Порт о Пренсу је тешко оштећена у земљотресу 12. јануара, у коме је, према процјенама власти, погинуло око 200 000 људи.

Предсједник Рене Превал управља владом из полицијске станице недалеко од аеродрома.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog