Svijet

Москва шаље амбасадора у Кијев

МОСКВА - Руски предсједник Дмитриј Медведев изјавио је данас да ће послати амбасадора у Украјину, послије петомјесечног прекида дипломатских односа и након пораза украјинског прозападно оријентисаног предсједника.


"Сматрам да треба да почнете да обављате своју дужност као амбасадор у Украјини и учините све што можете да ојачате пријатељски карактер односа између наших земаља", рекао је Медведев на састанку са амбасадором Михаилом Зурабовом.

Медведев је именовао Зурабова за амбасадора у Украјини прошле године, али је у августу објавио да га неће послати у Кијев у знак протеста због "антируске" политике украјинског предсједника Виктора Јушченка.

Јушченко је на предсједничким изборима прије три дана заузео понижавајуће пето мјесто.

Највише гласова добили су политичари наклоњени Москви, опозиционар Виктор Јанукович и премијерка Јулија Тимошенко. Њих двоје одмјериће снаге у другом кругу 7. фебруара.

Медведев је блокирао односе Русије и Украјине, јер је Јушченко покушао да приближи Украјину НАТО-у, подржао Грузију у спору са Москвом и водио кампању да се страдање милиона Украјинаца током Стаљинове владавине окарактерише као геноцид.

Јушченко је добио само пет одсто гласова на изборима, пошто није испунио обећања о спровођењу реформи и извлачењу Украјине из дубоке економске кризе.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog