Svijet

ЕУ се сукобљава са САД

БРИСЕЛ – Уколико се не направе одређени уступци, Европски парламент могао би да блокира прелазни споразум са САД "Свифт", према коме америчке власти имау право да прате финансијске трансакције унутар европских банака у сврху борбе против тероризма, преноси портал "ЕУ обзервер".


 

Предсједник Европског парламента Јиржи Бузек послао је прошле седмице друго писмо шпанском предсједништву ЕУ тражећи више информација о овом споразуму.

Званичан одговор још није стигао, а о овом питању детаљније ће се разговарати на пленарној сједници Европског парламента у Стразбуру, током које би шпанско предсједништво требало да понуди више одговора о техничким детаљима споразума.

Прелазни споразум договорен је 30. новембра прошле године на састанку министара правде, дан прије него што је на снагу ступио Лисабонски уговор, који Европском парламенту даје већа овлаштења у области правних и унутрашњих послова.

"Да би Парламент био у положају да објави или ускрати свој пристанак, поставио је два јасна услова: да Парламент добије пуни приступ информацијама везаним за тај прелазни споразум и да се његове примједбе у потпуности одражавају у преговарачком мандату за дугорочни споразум који ће бити склопљен након прелазног, крајем октобра ове године", наводи се у саопштењу Либералне групе у Европском парламенту.

"Свифт" је сервис којим се обавља већина међународних финансијских трансакција, а истоимена компанија која пружа ову услугу основана је 1973. године у Белгији. Сервис користи више од 8 300 финансијских установа у више од 200 земаља.

Прије четири године откривено је да америчке власти у тајности користе податке о европским финансијским трансакцијама у оквиру борбе против тероризма.

Портпарол ове компаније Еуан Селлар изјавио је да је од 1. јануара архитектура мреже "Свифт" промијењена, тако да се једна база података налази у Холандији, док је друга смјештена у Швајцарској.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog