Sport

Српски рукометаши ишчупали бод Исланду

ЛИНЦ - Дарко Станић одбранио пенал и донио Србији бод на старту Европског првенства против Исланђана, који су све вријеме водили - 29:29 (11:15).


 

Херој Србије у уторак увече постао је Дарко Станић. Голман рукометне репрезентације Србије "ухватио" је бод у првом колу Групе Б Европског првенства у Аустрији одбранивши седмерац Снорију Стеину Гудјонсону када је вријеме већ истекло - 29:29 (11:15).

Ништа није личило да ће бити драме пред 4.000 гледалаца у Интерспорт арени у Линцу. Олимпијски вицешампиони су од првог до последњег минута водили, највише са пет разлике, а "орлови" су први пут стигли на гол заостатка у 59. минуту поготком Алема Тоскића (28:29).

"Рибари" су затим направили прекршај у нападу, Ненад Вучковић је изједначио, а потом је услиједила сцена из које је Станић изашао као јунак. Гудјон Валур Сигурдсон је био најефикаснији са девет голова (седам у првом полувремену), Арнор Атласон је додао седам, док је код "орлова" Момир Илић био најбољи стријелац са седам (четири из седмерца), а Иван Станковић је блистао у другом полувремену када је постигао свих шест голова (само један промашај).

Ипак, Станић је уписао 14 одбрана из 39 шутева од којих је последња вредна бода. Срби су почели меч у грчу што су Исланђани вјешто искористили и ухватили их "у машину". Препознатљивим стилом, брзим контранападима развијаним најчешће послије одбрана Бјергвина Густафсона брзо су стекли предност од 3:0.

"Орлови" су први гол дали тек на истеку шестог минута, и то из седмерца (Момир Илић). Нерјешива енигма за српску одбрану било је незаустављиво лијево крило Сигурдсон. Постигао је четири од првих пет голова свог тима, односно на одмор је отишао са седам погодака, из осам покушаја.

У 11. минуту "рибари" су имали четири гола предности - 7:3. Тим Сеада Хасанефендића је успио да одоли у периоду када је имао три "везана" искључења, чак и приђе на "минус два" и да за тих шест минута избори 2:2. На семафору је тада стајало 12:9.

Међутим, онда су "на тапет" код судија дошли Исланђани. Умјесто да "орлови" искористе три узастопна искључења ривала, од чега су минут и 40 секунди имали чак два играча више, дали су само један гол и примили један.

Када су се снаге на паркету изједначиле Исланђани су стигли до највећег вођства - 15:10. До краја првог полувремена, Илић је трећим голом (сва три из седмерца) смањио на 11:15. Он је и дотле био најбољи стријелац у српском тиму, а већ тада је најбољи играч био Станић, са десет одбрана, колико је на другој страни имао и Густафсон.

И у наставку се играло брзо, а српски бекови су били расположенији (преко крила скоро уопште нису играли). Исланђани су поново стигли на "плус пет" (19:14), али се на другој страни разгоропадио Иван Станковић и за кратко вријеме три пута погодио мету (16:19).

Међутим, "рибари" су одржавали предност од три-четири гола. Само је у 40. минуту било 19:21, затим и 20:22, па 21:23. Када су "орлови" враћени на безбједно одстојање, чинило се да је побједник и дефинитивно одлучен.

Ипак, од 25:29 кренула је серија Срба. Мрежу је затресао Илић, па Жарко Шешум, затим и Тоскић и Вучковић - 29:29. Тако је Србија укњижила злата вриједан бод пред наставак такмичења, а већ у четвртак играће у 2. колу против домаћина, Аустрије.

СРБИЈА: Станић (14 одбрана), Којић 1, Шешум 3, Никчевић, Стојановић 2, Тоскић 4, Перић, Илић 7, Марковић 1, Пејановић (2 одбране), Анђелковић, Лапчевић, Виловски, Вучковић 4, Ненадић 1, Станковић 6.

ИСЛАНД: Густафсон (10 одбрана), Сваварсон, Геирсон, Палмарсон, Ингимундарсон 2, Халгримсон, Атласон 7, Сигурдсон 9, Гудјонсон 1, Стефансон 4, Асгеирсон, Петерсон 2, Гудмундсон (6 одбрана), Јакобсон, Гунарсон 4.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog