Svijet

Иран послао писану одбијеницу

ВАШИНГТОН - Иран је у писаном облику одбио најважније дијелове споразума о слању материјала који се може користити за израду нуклеарног оружја на обраду у иностранство.


Дипломати су изјавили да иранско стајалиште, предано у писаном облику Међународној агенцији за атомску енергију (ИАЕА), понавља "два мјесеца вербалних иранских захтјева за амандманима на споразум које су западне силе одбиле", али, додали су, није представљало коначни одговор.

Према споразуму, Иран би требало да пребаци залихе свог осиромашеног уранијума у инострантво, а у замјену би добио гориво за његов реактор за медицинска истраживања. Тим споразумом би се требао на минимум смањити ризик да Иран обради свој материјал за ниво, који је потребан за производњу оружја.

Портпарол Стејт департмента П.Ј. Кровли изјавио да одговор није довољан. "Нисам сигуран да су предали формалан одговор, али то очито није довољно", рекао је новинарима портпатол Стејт департмента.

"То писано стајалиште није битно, јер оно није ништа ново, само чини службеним оно што Иранци говоре путем медија", рекао је Кровли.

Из ИАЕА у Бечу јавили су да је Иран након три мјесеца одгађања упутио писани одговор овој агенцији, САД, Француској и Русији, другим странкама у нацрту споразума - преносе медији.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog