Republika Srpska

РС: Очекује се пад камата на кредите

БАЊА ЛУКА - Директор Aгенције за банкарство Републике Српске Славица Ињац изразила је очекивање да ће у овој години бити смањене камате на кредите у банкама у Српској.


Она је навела да прије тога мора доћи и до пада камата на штедњу и на депозите, које су у РС високе, што је стимулативно за штедњу, али што и директно утиче на висину камата на кредите.

Ињчева је појаснила да пресудан утицај на каматне стопе у банкама у РС нема Европска међубанкарска стопа, већ ризици у пословању, цијена новца и понуда и потражња на домаћем тржишту новца, па су каматне стопе у РС високе са становишта могућности за плаћање привреде и становништва, али су и нешто ниже у односу на земље у окружењу.

Према њеним ријечима, банкарски сектор Српске је стабилан и солвентан, а захваљујући опрезном пословању банака, које нису учествовале у трговини проблематичним хартијама од вриједности на свјетском тржишту, нису ни имале губитака по том основу.

"Долазак кризе у реални сектор банке су превазишле највећим дијелом користећи унутрашње резерве, али и повећањем каматних стопа. Банкарски сектори у окружењу имају своје специфичности, али су остали стабилни што је охрабрујуће и повећава повјерење становника и у наше банке", оцијенила је Ињчева.

Она је нагласила да је за девет мјесеци прошле године добит банака у РС мања за шест одсто у односу на исти период годину раније, те су двије банке пословале са губитком у укупном износу од 3,5 милиона КМ, углавном због повећаних резервација за потенцијалне кредитне губитке.

Ињчева сматра да ће банке ове године бити опрезне према потенцијалним ризицима, али да ће се и борити за добре клијенте, јер је велика конкуренција на тржишту.

"Очекујемо даљи раст штедње због повољних камата на штедњу, што је изузетно позитивно, јер је домаћа штедња веома битна за стабилност банкарског система", поручила је Ињчева.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog