Nauka

Свињски грип угрозио и ајкуле

Вакцине против свињског грипа, о чијој се неопходности увелико расправља, сигурно нису много доброг донијеле ајкулама.


 

Милиони доза вакцине Х1Н1/09 садрже супстанцу која се назива сквален (squalene), који се добија екстрактовањем из јетре ајкуле.

Врло често ова супстанца је присутна и у козметичкој индустрији у производима као што су креме за кожу, као и у препаратима који побољшавају имунитет организма.

Свјетска здравствена организација препоручује вакцине базиране на другим врстама катализатора , јер омогућавају фармацеутима да употријебе мање активних компоненти, док се употребљиве залихе повећавају.

Маслиново уље, и још неке врсте уља природно садрже сквален, али у мањим количинама. За сада се ова супстанца ипак примарно добија од ајкула ухваћених од стране комерцијалних рибара, а нарочито од врста које живе у дубоким водама.

''Постоје неки врло забрињавајући проблеми повезани са коришћењем ајкула у ове сврхе,'' каже Мери О Мајли, оснивач волонтерске адвокатске групе ''Мрежа за сигурност ајкула''.

''Ајкуле које живе у дубоким водама се веома тешко размножавају, и многе од њих су угрожене''. Један добављач је назвао ''Гулпер'' ајкулу (на слици) ''Ролс Ројсем'' међу ајкулама које производе сквален!

Проблем је што је ''гулпер'' на листи рањивих врста ''Међународне уније за конзервирање природе'' тачније на ''Црвеној листи угрожених врста'', што значи да се врста суочева са великим ризиком од изумирања.

''Новартис'', фармацеутска компанија која производи вакцине против свињског грипа користи сквален из ајкула, али из ове компаније нису жељели да одговоре на питања о поријеклу супстанце коју користе.

''Глаксо Смит Клајн'', други велики произвођач вакцина против свињског грипа, објавио је у октобру да је примио наруџбе за 440 милиона вакцина које не садрже сквален, већ супстанцу коју препоручује СЗО.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog