Republika Srpska

Поново ради требињски Новотекс, али без партнера

ТРЕБИЊЕ - Раднице требињског текстилног редузећа "Новотекс" почеле су са радом, након осмодневне обуставе рада, рекао је Срни предсједник Гранског синдиката текстила, коже и обуће Републике Српске Данко Ружичић.


Он је навео да су раднице и менаџмент предузећа јуче касно послијеподне постигли споразум о отпочињању процеса производње у "Новотексу" Требиње.

Према његовим ријечима, процес производње, који је почео синоћ у другој смјени, настављен је данас у првој.

"Тренутно се још не зна да ли је купац из Њемачке за које ово предузеће ради одлучило да своју производњу повуче у Румунију или ће остати у Требињу", додао је Ружичић.

Раднице требињског текстилног редузећа "Новотекс" су 15. јануара ове године обуставиле производњу тражећи да им буде исплаћен обећани регрес и да не раде викендом.

Отказују партнери

Њемачка фирма "Бракс" одлучила је да прекине сарадњу са требињским текстилним предузећем "Новотекс", док је за сада неизвјестан останак и другог иностраног купца, фирме "Церес", потврдила је директор "Новотеска" Љиљана Мастиловић.

Она је додала да је до овакве ситуације дошло иако су раднице "Новотеска", након осмодневне обуставе рада због незадовољства јер им није исплаћен регреса и због рада викендом, наставиле производњу.

Мастиловићева је навела да су представници "Бракса", једног од највећих иностраних купаца, са радницама "Новотекса" разговарали седам часова о даљем наставку производног процеса, али да су, због неповјерења, одлучили да напусте ову фирму.

"Они су из Њемачке дошли да замоле раднице да почну производњу, а да ми у ходу рјешавамо наше проблеме, јер немају времена да чекају с обзиром да и њихови купци трпе", рекла је Мастиловићева и додала да, вјероватно, представници "Бракса" након разговора нису смјели да се ослоне на то да неће бити више прекида производње.

Она је додала да су представници њемачке фирме покупили наручену робу и сировине, које су одвезли за Румунију, гдје ће посао на вријеме бити одрађен, јер ће се радити и викендом и сваким другим даном, како би се купци испоштовали.

Мастиловићева је истакла да и други значајан купац из Њемачке, фирма "Церес" још процјењује ситуацију, тако да је и сарадња са њима "под упитником".

"Ако раднице буду радиле и не буду прекидале производњу, сачуваћемо овог купца, а уколико буду правиле проблеме, изгубићемо и њега", рекла је Мастиловићева и додала да су раднице, чија су просјечна примања 434 КМ, примиле сваку плату, да је сваки допринос плаћен, као и све друге обавезе измирене.

Она је навела да су раднице "Новотекса" јуче послије подне, након разговора са начелником општине Требиње Доброславом Ћуком, те пристанка менаџмента да им се исплати једна рата регреса и плата, одлучиле да почну производњу.

Раднице су у посљедњих годину дана неколико пута обустављале производни процес.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog