Svijet

Французи траже самит за борбу против имиграције

БОНИФАСИО - Француска је отворила истрагу и позвала на организовање европског самита у склопу борбе против илегалне имиграције, дан након што је 124 самопрокламованих Курда избачено из брода на обалу Корзике.


Министар за имиграције Ерик Бесон нагласио је да Корзика не смије постати улазна тачка илегалних имиграната и позвао на организовање европске конференције.

Имигранти, који тврде да су Курди из Сирије, избачени су из брода у близини града Бонифацио, рекли су званичници, а кријумчари, који су их ту довели, су побјегли.

Ово је највеће масовно пристајање миграната на француску обалу, који обично покушавају да уђу у Европу морем преко Сицилије, Малте, Грчке и шпанских Канарских острва.

Имигранти, 57 мушкараца, 29 жена, међу њима пет трудница, и 38 дјеце првобитно су смјештени у гимнастичку салу у Бонифасију, али су касније пребачени у затворе у Марсеју и Лиону.

"Сваки случај биће посебно испитан", саопштило је Министарство за имиграције, додајући да ће имигранти добити преводиоца, љекарски преглед, информације о помоћи у случају добровољног повратка, као и правну помоћ.

Бесон је рекао раније да су се неки имигранти идентификовали као Курди из Сирије, а неки да су из сјеверне Африке.

Неки имигранти опирали су се пребацивању из гимнастичке дворане, али су на силу убачени у аутобусе. Многи су одбили да једу касно синоћ због пребацивања у затворе.

Неколико група за људска права критиковали су одговор владе.

"Лига за људска права" саопштила је да је пребацивање у затворе против начела Француске Републике.

"Они нису илегалци који живе тајно у Француској, већ избјеглице, који пошто су дошли на тло Француске имају апсолутно право да траже азил", наводи се у саопштењу ове групе.

Локална организација "Сад је доста", која промовише расну једнакост, осудила је трансфер имиграната, рекавши да је боље да су искористили гостољубивост и солидарност коју су Корзиканци увијек показивали.

Међутим префект Корзике Стефано Буиљон рекао је да би имигранти могли тражити азил и да су пребачени због боље безбједности и здравије средине.

Он је додао да је отворена истрага "јер су имигранте довели трговци људима које сада тражи полиција како би разбила ту мрежу".

Полиција је испитала све одрасле мушкарце прије него их је пребацила у затворе.

Буиљон је истакао да код имиграната нису пронађена лична документа, али да су доброг здравља и да су обучени у складу са европским временским приликама.

"Рекли су да су путовали у неколико фаза преко Средоземља и да су теретним бродом пребачени на Корзику", рекао је Буиљон.

Извор близак истрази каже да је тај теретни брод био или руски или украјински.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog