Republika Srpska

БиХ очекује раст од 0,6 одсто

БАЊА ЛУКА - БиХ би у овој години могла остварити минималну стопу привредног раста од 0,6 процената, док би Србија требало да буде најбоља у региону са привредним растом од 2,4 одсто, прогноза је Европске банке за обнову и развој.


Према процјени ЕБРД-а, највећи привредни раст међу бившим југословенским републикама послије Србије ове године имаће Македонија - два одсто, док ће успон привредне активности у Словенији бити нешто нижи - 1,9 процената.

Хрватска би, као и БиХ, могла остварити минималну стопу привредног раста од 0,6 процената, док је за Црну Гору пројектован још мањи економски успон од свега 0,4 одсто.

Србија би и 2011. године, заједно са Мекедонијом, требало да буде лидер економске експанзије у региону са стопом раста од 3,2 одсто, док ће успон македонске привреде у том периоду бити нешто већи - 3,8 процената.

Према процјени ЕБРД-а, Словенија у 2011. години може очекивати економски раст од 2,7 одсто, Хрватска и Црна Гора - два процента, а БиХ 1,9 одсто.

ЕБРД напомиње да ће ситуација у привреди цијелог региона источне и средње Европе, али државама насталим послије расада Совјетског савеза, бити и даље нестабилна.

Након што је прошле године бруто домаћи производ у тридесетак држава на које се распростире активност ове банке смањен у просјеку за нешто више од шест одсто, ЕБРД у 2010. години очекује просјечан раст БДП-а у том региону од 3,3 процента, у поређењу са октобарском пројекцијом раста од 2,5 одсто.

Банка за 2011. годину прогнозира просјечан привредни раст у овом региону од 3,8 одсто.

Дијелови југоисточне Европе би могли имати користи од опоравка цијена метала, на примјер Србија и Македонија, прогнозирају стручњаци ЕБРД и упозоравају да ће опоравак у Румунији и Бугарској вјероватно бити успорен усљед пооштравања фискалне политике.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog