Republika Srpska

Србија: Још није одобрено поскупљење струје

БЕОГРАД - Министар трговине и услуга Србије Слободан Милосављевић изјавио је да поскупљење струје од 10 одсто још није одобрено, а да се већ наредног мјесеца може очекивати да гориво појефтини.


"Поскупљење електричне енергије од 10 одсто још није одобрено. Сачекаћемо да видимо какав је годишњи резултат Електропривреде Србије. Став Министарства је да се сачека крај грејне сезоне и да се на тај начин грађанима који користе струју као главни енергент на неки начин помогне", рекао је Милосављевић.

Он је додао да ће цијене бити апсолутно стабилне и најавио да се већ у фебруару може очекивати једно, а можда и два појефтињења горива, које ће анулирати два претходна поскупљења.

"Објективних разлога за раст цена хране нема, јер је род основних култура у прошлој години био добар. Јефтиније житарице стварају простор за јефтинији хлеб, али и сточну храну, што условљава и ниже цене млека, меса... Има простора за снижење цене свињетине за још 10 одсто, а месних прерађевина и више", истакао је Милосављевић.

Он је оцијенио да има простора и да се цијена гаса снизи од 10 до 15 одсто.

На питање како ће се кретање девизног курса одразити на цијене робе и услуга, Милосављевић је рекао да је томе дата непримјерена медијска пажња.

"Проценат осцилације кретања курса није био тако велики, једини је проблем што се то десило на крају године када се раде завршни рачуни фирми, па су многи забележили слабије резултате", рекао је Милосављевић.

Он је додао да је прошле године дефицит у спољнотрговинској размјени смањен за више од трећине, истакавши да је сада најважније сачувати извозна тржишта, посебно у региону, те пронаћи нова.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog