Republika Srpska

Видовић: Срамота је што је коридор ''Пет це'' политизован

САРАЈЕВО - Министар саобраћаја и комуникација БиХ Рудо Видовић оцијенио је да неангажовање одобрених милијарду КМ инвестиција за аутопут на коридору ''Пет це'', којим би се у финансијској кризи запослило неколико хиљада радника, политички је дилентатизам и авантура са неслућеним посљедицама.


"Аутопут на коридору ''Пет це'' је у посљедње вријеме највећи и најважнији инвестицијски подухват у БиХ и сваки покушај било каквог политикантства који ће утицати на динамику и реализацију тог пројекта може се овако окарактерисати", рекао је Видовић.

Он је истакао да је коридор ''Пет це'' веома важан, не само за БиХ, већ и за дио Европе који повезује Балтик и Јадран, те додао да је срамота да премијери Мађарске и Хрватске нуде помоћ, јер у БиХ нема договора.

"На нама је одговорност да отклонимо све потешкоће унутар БиХ. Када смо представили Студију изводљивости за уцртану трасу, Европска комисија је помогла да се задужимо код Европске развојне банке и Европске инвестиционе банке за пола милијарде евра", рекао је Видовић синоћ.

Он је навео да су "поједини људи" из политичких странака питање одређених потешкоћа у утврђивању трасе почели политизовати и кроз политикантство утицати на процес који надлежне институције у Влади Федерације БиХ и Савјету министара БиХ требају урадити.

"Сви ми који водимо овај процес не смијемо ни помислити које посљедице то може изазвати. Посљедњих мјесеци утрошено је доста времена на ангажовању експерата који разматрају спорна питања", навео је Видовић.

Он је изразио очекивање да ће на састанцима експерата Владе Федерације БиХ и Савјета министара БиХ, који ће бити одржани наредне седмице, бити потврђено да за политикантство у случају коридора ''Пет Це'' нема мјеста.

"Савјет министара БиХ је формирао одбор за праћење пројекта на коридору ''Пет Це'' који чине државни и федерални министри финансија и трезора, те саобраћаја и комуникација, као и сви они који одлучују и који су били супотписници кредитних аранжмана за реализацију аутопута кроз БиХ", подсјетио је Видовић.

Он је потврдио да је у току завршетак техничко-пројектне документације, што је у надлежности Министарства за саобраћај и комуникације БиХ, док ентитетска министарства заједно са кантоналним и општинским администрацијама, дају сагласност на просторни план уређења.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog