Republika Srpska

До 2015. године 35.000 хектара под сојом

БАЊА ЛУКА - План за унапређење производње уљарица дефинисан у Стратегији развоја пољопривреде Републике Српске до 2015. године предвиђа да би на крају планираног периода под сојом требала бити засијана површина од 35 000 хектара, са процјечним приносом од 3,5 тона по хектару, саопштено је из Пољопривредног института РС.


Површине под сојом, која је у РС у агроеколошким условима стратешки значајна врста, до 2006. године биле су у лаганом расту, да би затим почео континуирани пад површина.

У прошлој години пожето је 2 626 хектара ове уљарице, са просјечним приносом од двије тоне по хектару, и овај негативни тренд је потребно зауставити већ у прољеће ове године, сматрају у Пољопривредном институту РС.

Постизање циљева из стратегије, односно унапређење производње соје и других уљарица, поред постојања прерађивачких капацитета, није могуће без адекватног рјешавања концесионих односа, континуиране подстицајне политике од Владе РС, сјетве високопредуктивних сорти уз адекватну примјену агротехнике и заштите, непрекидне едукације произвођача и увођења стандарда ЕУ у производним процесима.

Пољопривредни институт наводи да ова биљна врста обогаћује земљиште азотом и да је због тога неопходна у плодоредном систему, те додаје да је тренутни однос површина под житима и сојом, у размјери од један хектар соје према 80 хектара жита, врло неповољан.

Зрно соје садржи 35 до 50 одсто протеина, приближно истог квалитета као што су протеини у месу, сојина сачма и погача су незамјењиве протеинске компоненте у интезивном сточарству, а број намирница за људску исхрану базираних на соји непрекидно расте.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog