Svijet

Папин атентатор би радо живио у Хрватској

ЗАГРЕБ - Турчин Мехмет Али Агџа, који је 13. маја 1981. године покушао да убије папу Јована Павла Другог, изјавио је да би радо дошао да живи у Хрватску ако би добио политички азил.


"Ако ми Хрватска да политички азил, радо бих дошао живјети у Хрватску. Хрватска је католичка земља, а ја сам католик, Исус Христ, Божји посланик, а не Божји Син, како пише у Библији какву познајемо", поручио је 52-годишњи Турчин преко адвокатског тима.

Агџа наводи да се спрема да напише нову Библију и исправи грешке и да би волио то да учини у католичкој Хрватској, јер су Италија и Шпанија одбиле да му дају азил.

Италија и Шпанија су му већ јасно поручиле да га сматрају терористом, због чега му, према уставу тих земаља, не могу пружити политички азил.

Али Агџа је пуштен из затвора у Анкари 18. јануара након три деценије робије због убиства и покушаја убиства.

Деветнаест година Али Агџа је провео у италијанском затвору, јер је 1981. године на Тргу светог Петра у Ватикану пуцао у папу Јована Павла Другог. На папин захтјев, помилован је 2000. године и изручен Турској ради одслужења затворске казне због убиства уредника либералног листа Абдија Ипекчија 1979. године и других злочина почињених 70-их година прошлог вијека.

Прву ноћ на слободи преспавао је у луксузном апартману хотела "Шератон" у Анкари, а рачун у износу од 540 евра платили су његови адвокати, јер њихов клијент, како кажу, нема новаца.

Након што је пуштен на слободу, војни љекарски конзилијум утврдио је да је Али Агџа неурачунљив, али је то демантовао адвокатски тим и истог трена понудио "Тајмсу" да за три милиона долара откупи сва права на његову биографију.

Агџа, који је још прије 30 година, током суђења, изјављивао да је Син Божји, сада најављује и своје крштење на Тргу светог Петра у Ватикану.

Он и данас скрива истину о наручиоцима атентата.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog