Svijet

Европљани подијељени око Турске у ЕУ

ИСТАНБУЛ - Европљани су подијељени око питања могућег чланства Турске у ЕУ, резултати су најновијег истраживања.


Према резултатима анкете, проведене у пет земаља ЕУ, 47 одсто испитаника подржава чланство Турске у блоку, 47 одсто се противи, а шест одсто нема став о томе.

Када је то питање постављено у контексту референдума, 52 одсто испитаника било је против чланства у ЕУ, 41 одсто је подржало, док је седам одсто није дало одговор.

Истраживање, које су заједнички урадили Универзитет Богазичи у Истанбулу, Универзитет у Гранади на југу Шпаније, као и Универзитет у Мадриду, обухватило је 5 000 испитаника у Британији, Француској, Њемачкој, Пољској и Шпанији током августа и септебра.

Најјснажније противљење чланству Турске је у Француској, гдје се 64 одсто испитаника изаснило да ће се успротивити томе на референдуму, у Њемачкој 62 одсто и у Британији 46 одсто.

Истраживање је показало да би у Пољској 54 одсто грађана на референдуму подржало чланство Турске у ЕУ, а у Шпанији 53 одсто.

На питање да изнесу аргументе зашто су против чланства Турске у ЕУ, 39 одсто испитаника рекло да је "Турска муслиманска земља и није компатибилна са заједничким хришћанским коријенима Европе".

ЕУ почела је преговоре о чланству са Турском 2005. године, али процес је успорен дијелом због противљења неких земаља, посебно Француске и Њемачке, које су забринуте да једна већински муслиманска земља од 71 милиона становника уђе у ЕУ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog