Svijet

Моратинос: Турска припада европском блоку

БЕРЛИН - Шпанија, као предсједавајућа ЕУ, сматра да Турска припада европском блоку и да би њено чланство донијело више предности од невоља, изјавио је шпански министар иностраних послова Мигел Анхел Моратинос.


"Турска је дио европске породице народа. Боље је имати Турску унутар ЕУ него је оставити по страни", нагласио је Моратинос.

Преговори о пријему Турске могли би бити успјешно завршени уколико Анкара испуни такозване критеријуме из Копенхагена, који покривају области као што су демократија, људска права и владавина закона, а што је неопходно за чланство у ЕУ.

"Чланство Турске донијело би више предности од невоља. Можда постоје различита мишљења између чланица ЕУ око чланства Турске, али сви су сагласни да чекају и прате преговоре", рекао је Моратинос у интервјуу за њемачки лист "Велт ам зонтаг".

Шпанија, која је предсједавајућа блока до краја јуна, нада се да ће ускоро почети приступни преговори са Анкаром у четири нове области и да ће бити остварен напредак што се тиче односа између Турске и Кипра.

Моратинос је додао да ЕУ види Турску као партнера велике стратешке важности, посебно имајући у виду њену дипломатску мрежу на Блиском истоку и централној Азији.

Говорећи о ситуацију на Блиском истоку, Моратинос је рекао да је проналажење рјешења израелско-палестинског конфликта најважнији изазов за Шпанију, као предсједавајућег ЕУ, и да обје стране желе преговоре, али им је потребно охрабрење.

"Европа мора уложити рад у ово како би рјешење двије државе постало реалност што је прије могуће, а максималан рок је годину дана", рекао је Моратинос.

Мир у том конфликту имао би великог одјека на цијели регион, укључујући Иран, који ће остати изазов за европску дипломатију, сматра шпански министар иностраних послова.

"Још увијек се надамо да ће иранско руководство реаговати позитивно на понуде међународне заједнице, посебно на 'ипружену руку' америчког предсједника", рекао је Моратинос.

Уколико Иран настави да одбија понуде међународна заједница треба да предузме дипломатске мјере, као и Савјет безбједности УН, али војну опцију треба одбацити, нагласио је Моратинос.

САД и велике европске силе сматрају да Иран покушава да изгради нуклеарно наоружање у оквиру цивилног атомског програма, што Техеран демантује.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog