Svijet

Јавио се Осама, није Голдстајн из 1984

ВАШИНГТОН - Избор ријечи Осаме бин Ладена у видео поруци коју је данас објавила телевизија Ал џазира могући је идикатор предстојећег напада мреже Ал каида, саопштила је америчка мониторинг група "Интелцентар".


Група "Интелцентар", која прати исламске веб сајтове, сматра да начин на који је порука објављена, као и њен садржај, указују да је она вјеродостојна и да је заиста ријеч о поруци саудијског екстремисте.

У саопштењу се наводи да порука садржи специфичан језик који Бин Ладен користи у својим саопштењима уочи напада и додаје да је "сам језик индикатор предстојећег напада у наредних 12 мјесеци".

"Фраза 'Нека буде мир са онима који слиједе вођство' појављује се на почетку и на крају поруке уочи напада, чији је циљ да упозоре непријатеље Ал каиде да морају да промијене своје понашање или ће бити нападнути", наводи се у саопштењу.

Ова група тврди да је аудио снимак, према свим показатељима, аутентична порука Бин Ладена.

Слично језичко изражавање приписује се Бин Ладену у поруци од 19. марта 2008. године у којој осуђује стрипове са ликом пророка Мухамеда, за којом је услиједио напад на данску Амбасаду у Исламабаду 2. јуна 2008. године.

Аудио снимци су уобичајено средство изражавања Бин Ладена, а видео поруке су ријетке од напада 11. септембра 2001. године на САД, у којима је убијено око 3 000 људи, подсјећа "Интелцентар".

"Аудио поруке су правило, а не изузетак , према томе немају основа објашњења да је Бин Ладен болестан или било шта друго па се зато не појављује сликом у јавности", наводи се у саопштењу.

Награда од 50 милиона долара расписана је за Бин Ладеном, који се крије посљедњих осам година. Вјерује се да се крије у забаченом планинском региону на граници између Пакистана и Авганистана.

У видео поруци, коју је данас објавила телевизија "Ал џазира" Бин Ладен је похвалио нигеријског држављанина Фарука Абдулмуталаба, који је покушао да изведе бомбашки напад у америчком авиону на лету Амстердам-Детроит 25. децембра.

"Уз божју помоћ наши напади против вас, САД, наставиће се све док подржавате Израел", упозорио је Бин Ладен САД.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog