Svijet

ЕУ шаље 300 полицајаца на Хаити

БРИСЕЛ - Шефови европских дипломатија данас ће саопштити да ће ЕУ појачати Мисију УН за стабилизацију Хаитија за око 300 припадника војне полиције, изјавили су дипломатски извори из ЕУ.


Појачање мисије УН на Хаитију сматра се као кључно за обезбјеђење сигурности и помоћи у операцијама спашавања након разорног земљотреса, који је захватио ову карипску земљу 12. јануара када је погинуло више од 112 000 људи.

Шеф шпанске дипломатије Михел Анхел Моратинос, чија земља предсједава ЕУ, рекао је да ће у Мисији УН на Хајитију бити ангажоване Шпанија, Француска, Италија, Холандија, Португал и Румунија.

Током протекле седмице Савјет безбједности УН одлучио је да прошири обим исије на укупно 8 940 војника и 3 711 полицајаца.

Моратинос је при уласку на састанак са својим европским колегама у Бриселу истакао "да је Шпанија већ послала 23, док ће Италија и Француска упутити одређени број припадника снага безбједности."

"Заједно ћемо представљати ЕУ у задатку гаранције безбједности изнад свега доласка хуманитарне помоћи", додао је Моратинос.

Дипломатски извори наводе да ће Француска и Италија послати по више од 100 припадника војне полиције, Холандија око 50 и Шпанија близу 40.

Мањи број припадника снага безбједности могао би доћи из Румуније и Португала.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog