Svijet

Индонежани против бронзаног Обаме

ЏАКАРТА - Статуа која представља Барака Обаму као десетогодишњака у кратким панталонама и мајици, подигнута у Џакарти, изазвала је полемику, па власти планирају да је премјесте из парка у коме је у децембру уз велику помпу постављена, саопштили су данас градски извори.


Полемика је довела до покретања петиције, коју је потписало 55 000 корисника сајта "Фејсбук" који тврде да Обама није ништа учинио за Индонезију и да би статуа требало да буде замијењена статуом неке националне личности.

У петицији се наводи да овај споменик треба хитно уклонити због поштовања достојанства сувереног народа.

"Већ двије седмице разговара се о будућности статуе: да ли је треба уклонити, премјестити или сачувати? Тражимо најбоље рјешење", изјавио је данас Дви Бинтарто званичник једне градске службе.

Бронзана статуа у природној величини, која представља младог Обаму како се смијеши лептиру који се спустио на његов палац, постављена је 10. децембра у парку Таман Ментенг, недалеко од мјеста на коме је амерички предсједник живио од своје 6. до 10. године /од 1967. до 1971. године/, са мајком Американком, очухом Индонежанином и полусестром.

Новац за статуу, која је коштала око 10.000 долара, обезбиједила је локална асоцијација "Обамини пријатељи". Статуа је постављена да би инспирисала дјецу Индонезије, земље у којој је амерички предсједник живио док је био дјечак.

Обама, који је веома популаран у Индонезији, најавио је да намјерава да са породицом ове године посјети Џакарту.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog