Nauka

''Спирит'' заглибио на Марсу

У току данашњег дана постигнут је видан напредак у напорима да се  свемирско возило ''Спирит'' извуче из пијеска у који се заглибио на Марсу, још марта прошле године.


Амерички оперативци мјесецима настоје да извуку овај ровер помјерајући га напријед-назад и анализирајући буквално сваки могући маневар како би пронашли спасоносно рјешење.

Марсов ровер, ''Спирит'', насукао се и заглибио у пијесак на Марсу прије осам мјесеци и тако се нашао у безнадежном, или готово безнадежном положају. Од прије неколико година један од шест његових точкова је блокиран, недавно је отказао још један, а ровер се заглибио до "стомака" тако да је насјео на пијесак.

Уз све то ''Спирит'' има и проблема са меморијом. Ипак, и поред свега, амерички инжењери који управљају овим ровером се не предају и улажу крајњи напор и знање како би возило ослободили замке у коју је упало. Да проблем буде још већи, ровер располаже све мањом количином енергије пошто су му соларни панели прашњави, а Сунце је, због доласка зиме, све ниже и све краће над хоризонтом те је и сам прилив енергије све оскуднији.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog