Politika

Додик: Тражи се свеобухватна промјена устава

БАЊА ЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик рекао је да на нивоу БиХ постоје захтјеви за свеобухватном промјеном Устава БиХ.


"Мислим да се сва политика сада усмјерава под притиском и ставарањем атмосфере да дође до драматичне промјене Устава БиХ, како је то предложено у Бутмиру, гдје се тражила потпуна реконструкција начина избора Предсједништва БиХ, надлежности и структуре", рекао је Додик данас током расправе у Народној скупштини РС у вези са тачком дневног реда "Посланичка питања предсједнику Владе РС".

Додик је рекао да РС никада није спорила потребу да се Устав БиХ усклађује са Европском конвенцијом о људским правима и слободама.

Премијер Српске ово је рекао одговарајући на питање посланика СНСД-а Синише Додика да ли ће немогућност договора у Федерацији БиХ око избора друга два члана Предсједништва БиХ можда успорити, зауставити или трајно прекинути споразум о стабилизацији и придруживању БиХ са ЕУ.

Додик је демантовао наводе шефа Посланичког клуба ПДП-а Бранислава Бореновића о постојању одлуке Управног одбора Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ од прије четири мјесеца којом се ретроактивно од 1. јануара одређена предузећа у Федерацији БиХ ослобађају од плаћања ПДВ-а.

"Нигдје не постоји таква одлука, то су само ваше спекулације и изношење неистина" , истакао је Додик.

Додик је рекао да Бореновић не говори са намјером да заиста заштити интересе РС, већ да створи одређену спекулацију у јавности РС.

"Таква одлука никада није постојала и није била донесена и то је потврђено на сједницу Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ прије неколико сједница", тврди Додик.

Бореновић је питао је Додика да ли је упознат са одлуком Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ од прије четири мјесеца којом се ослобађају од плаћања ПДВ-а одређена предузећа у Федерацији БиХ, и то ретроактивно од 1.јануара.

"Оваква одлука је донесена, уз сагласност представника РС , министра финансија РС Александра Џомбића", рекао је Бореновић и упитао Додика да ли је Влада РС дала сагласност Џомбићу да гласа за ову одлуку

која је неминовно значила вишемилионску штету за буџет РС.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog