Republika Srpska

Њемачки привредници би улагали у Србију

БЕОГРАД - Њемачки привредници заинтересовани су за нове инвестиције у Србији и сматрају да је ријеч о тржишту будућности.


Предсједник Владе Србије Мирко Цветковић рекао је да је данашњи састанак са делегацијом њемачког пословног удружења "Одбор за Исток" о могућностима унапређења сарадње и инвестицијама, одржан у правом тренутку, када се назире излазак из кризе и када је са новим идејама и капиталом потребно кренути у развој земље.

Одговарајући на питање новинара да ли је било ријечи о могућности да њемачке компаније учествују у приватизацији "Телекома" и Електропривреде Србије, Цветковић је рекао да је састанак био пленарни и да није разговарано о конкретним пројектима.

"Након овог састанка следе билатерални састанци на којима ће се разговарати о инвестицијама", најавио је Цветковић.

Министар економије и регионалног развоја Србије Млађан Динкић представио је на састанку могућности инвестирања у Србији и позвао њемачке привреднике да улажу у ову земљу.

Клаус Манголд, предсједник "Одбора за Исток" који окупља привреднике чији је годишњи обрт 300 милијарди евра, нагласио је да су њемачки привредници заинтересовани да повећају ниво инвестиција у Србији.

"Њемачка привреда у Србији види тржиште будућности", рекао је Манголд и истакао да су њемачки привредници заинтересовани за улагања у пољопривреду, прехрамбену индустрију, телекомуникације, енергетику и индустрију аутомобилских дијелова.

Он је најавио да ће њемачки привредници наставити да финансирају стручно усавршавање младих људи из Србије посредством Фонда "Доктор Зоран Ђинђић".

Њемачко пословно удружење "Одбор за Исток" окупља највеће немачке компаније из области енергетике, ауто индустрије, телекомуникација, авио индустрије, грађевинарства, информатике и трговине.

У Србији бораве представници њемачких компанија "Фолксваген", RWE, "Дојче телеком", "Сименс", Дојче банке, БАСФ и "Ер Берлин".

Састанку код премијера Цветковића присуствовали су потпредсједник Владе и министар економије Млађан Динкић и министри инфраструктуре Милутин Мркоњић, трговине и услуга Слободан Милосављевић, телекомуникација Јасна Матић и пољопривреде Саша Драгин.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog