Politika

Барбалић тражи смјену Чолаковићеве

БЕОГРАД - Амбасадор БиХ у Савјету безбједности УН Иван Барбалић затражио је разрјешење своје замјенице Мирсаде Чолаковић због вербалних сукоба.


Барбалић  је наводно, у повјерљивој поруци, коју је упутио Министарству иностраних послова БиХ, захтијевао повлачење Чолаковићеве са тренутне позиције због вербалне расправе када га је назвала балавцем и лупајући покварила врата на његовој канцеларији.

Амбасадор, који има 34 године, оптужио је колегиницу да константно креира подјеле и сукобе у Мисији БиХ у Савјету безбједности УН, гдје је БиХ од 1. јануара нестални члан, те навео да је Чолаковићева у свађи са половином колега, да је покушавао да смањи тензије, али да није успио.

Барбалић и Чолаковићева су хитно повучени у Сарајево на консултације, а да данас путују за Њујорк, гдје их чека расправа о стању на Блиском истоку.

Ово је трећи случај озбиљних сукоба у дипломатско-конзуларним представништвима који би се могао завршити дисциплинским поступком након, што се већ два воде због сукоба у амбасадама БиХ у Србији и Кувајту.

Од ресорног министра Свена Алкалаја није се могло сазнати на који начин мисли ријешити ове проблеме, јер је шеф дипломатије БиХ јуче био у службеној посјети Црној Гори.

О путовањима Алкалаја, који је у посљедњих двадесет дана обишао десетак држава на три континента, нико није добио извјештај.

Савјетник предсједавајућег Савјета министара БиХ Николе Шпирића Александар Обрадовић рекао је да Шпирићев кабинет нема извјештаје о Алкалајевим активностима од када је именован, да су извјештаји о његовим путовањима тражени, али да он користи законске недоречености и не доставља их, за разлику од осталих министара.

Према информацијама из Министарства иностраних послова БиХ, најлошије стање је у амбасадама и одсјецима Министарства гдје је Алкалај именовао себи блиске људе. Тако је Амира Арифовић-Хармс, отправница послова у Београду оптужена за мобинг, а из истих разлога заштиту је затражила и Ениса Комар која је на инсистирање амбасадора у Кувајту Јасина Равашдеа премјештена у Москву.

Државна агенција за истраге и заштиту /СИПА/ из МИП-а је изузела документацију истражујући налазе ревизије јер је око милион КМ утрошено мимо Закона о јавним набавкама, а против министра су до сада Н.Н. лица поднијела три кривичне пријаве.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog