Svijet

Аерозагађење захватило Милано

МИЛАНО - Градоначелник Милана Летиција Морати подржала је данас досадашње напоре у борби против аерозагађења, послије двије седмице повишеног нивоа опасних честица у ваздуху.


Ваздух у овом граду на сјеверу Италије "бољи је него претходних година", написала је Моратијева у писму које је објављено у водећем италијанском дневнику „Коријере дела сера“.

"У првих 25 дана овог мјесеца, просјечна концентрација честица загађења била је нижа него у 2009. години“, рекла је десничарка Летиција Морати, која је 2007. године у центру гарад увела таксу за возила која наjвише доприносе загађењу.

Популистичка Сјеверна лига позвала је на увођење наизмјеничног ограничења вожње аутомобила са парним и непарним бројевима на регистарским таблицама током фебруара, а љевичарска опозиција предлаже да се на три дана забрани комплетан саобраћај, осим најнужнијег.

Група која окупља родитеље заказала је протестни скуп испред градске скупштине у суботу, 30. јануара.

Загађење у италијанској индустријској пријестоници довело је до кривичне тужбе против Моратијеве, провинцијалног и регионалног предсједника, коју је поднијела група за заштиту права потрошача.

Активиста за заштиту околине Дамјано Ди Симине каже да је загађење у Милану резултат географског положаја града и неуспјешне политике.

Он сматра да загађењу доприноси чињеница да се густо насељени град граничи са Алпима, због чега је провјетравање ограничено.

"Имамо двоструко више аутомобила по глави становника у односу на Лондон", рекао је Симине и позвао на увођење такси за загађење на сва возила и већа улагања у систем јавног саобраћаја.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog