Društvo

Владика Василије хвали Иринејеву скромност

ЗВОРНИК - Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Василије оцијенио је да је 45. патријарх на трону Светог Саве - Његова светост патријарх Иринеј личност која је скромна у животу као што је био патријарх Павле.


''Човјек доброг и снажног духа и љубави према свакоме, мудар као змија и безазлен као голуб. Нека му Бог подари здравље и снаге да управља бродом Српске православне цркве и нашег национа у ова тешка времена'', рекао је владика Василије, након свете литургије у храму Светих апостола Петра и Павла у Бијељини.

Владика Василије пожелио је вјерницима да буду искрени хришћани, а не "окречени гробови као неки фарисеји", саопштено је данас из Информативне службе Епархије зворничко-тузланске.

"Човјек у животу стално тражи себе и пут којим ће да иде како би нашао смисао свог живота", рекао је владика Василије и додао да се на том путу иде странпутицама живота.

Он је нагласио да је човјек непредвидиво биће, личност која је као вријеме када се мијења, а да је за човјека најгоре када умисли за себе да је просвјетитељ и чудотворац.

"Најгоре је за човјека када умисли да је он тај који на свијету може све да учини. За таквог човјека се каже да је горд, а гријех гордости је почетак сваког зла. Бог не љуби горде. Бог љуби смјерне", рекао је епископ зворничко-тузлански.

Подсјећајући на јеванђеље, гдје се говори о царинику и фарисеју, владика Василије је рекао да су фарисеји били слијепи чувари Божијег закона, као код нас када човјек у цркви цјелива све иконе, црквена врата, праг, а срце му је празно, не љуби брата свога.

"Испуњавање закона Божијег је императив нашега живота и основни моменат је не имати гордости, а имати љубави према брату своме", рекао је владика Василије и подсјетио на Христове ријечи - "по томе ће свијет познати да сте моји сљедбеници ако будете имали љубави међу собом".

Владика Василије је додао да пред лицем Божијим није драг онај фарисеј који слијепо испуњава закон Божији, а срце му је празно, без љубави, истичући да хришћанство није паћење него радост живота.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog