Republika Srpska

Eкономски форум у Давосу

ДАВОС - У швајцарском одмаралишту Давосу данас почиње овогодишњи Економски форум који окупља свјетске политичаре и економисте.


Очекује се да француски предсједник Никола Саркози у свом уводном излагању затражити увођење оштријих правила и регулатива у банкарски сектор како се не би поновила глобална економска криза.

Овај приједлог усљедиће након што је предсједник САД, Барак Обама предложио низ ограничења у активностима америчких банака.

Аналитичари претпостављају да ће на приједлоге о строжијој контроли пословања, директори и предсједници банака изнијети аргумент да ће превише регулатива успорити опоравак економије.

Тема Свјетског Форума у Давосу који ће трајати до 31. јануара је "Побољшати стање свијета: Поново промислити, поново осмислити и поново изградити".

Како је најавио оснивач и предсједавајући Форума, професор Клаус Шваб, скупу ће присуствовати више од 2 500 званичника, пословних људи и представника јавних организација из 90 земаља широм свијета, међу којима ће бити 30 предсједника држава и влада, већи број министара спољних послова, трговине и финансија.

Уводну реч на скупу даће, како је најављено, предсједник Француске Никола Саркози, а међу свјетским лидерима чије је присуство најављено су и предсједници Бразила Ињасио Лула да Силва, Колумбије Алваро Урибе, Јужне Кореје Ли Мјунг-бак, премијер Шпаније Хосе Луис Сапатеро, премијер Канаде Стивен Харпер, потпредсједник кинеске владе Ли Кећијанг, руски вицепремијер Алексеј Кудрин и други.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog