Društvo

Потребно оснивање социјално-економског савјета на нивоу БиХ

САРАЈЕВО - Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић изјавила је данас у Сарајеву да је обавеза БиХ на путу ка ЕУ успостављање социјално-економског савјета на нивоу БиХ, који би водио социјални дијалог са Савјетом министара и учествовао у раду Парламентарне скупштине.


"Европска комисија потрудила се да покрене пројект `Унапређење развоја и капацитета социјалног дијалога и социјалних партнера БиХ`, који ће омогућити јачање капацитета и социјалних партнера на нивоу БиХ и ентитета те стварање услова за формирање економско-социјалног савјета", рекла је Мишићева.

Она сумња у успјех овог пројекта, наводећи да је и раније било пројеката такве врсте који нису резултирали постизањем дефинисаних циљева.

Подсјећајући да је у БиХ пола милиона људи без посла и да је учестало кршење радничких права, Мишићева је истакла важност интензивирања активности на јачању социјалног дијалога на свим нивоима.

Према њеним ријечима, успостављањем социјално-економских савјета на нивоу РС, Федерације БиХ и Брчко дистрикта начињен је напредак у социјалном дијалогу, што су у својим документима регистровали и Европска комисија и Међународна асоцијација рада.

"Најдаље је отишла РС, тако да је дијалог дао и резултате", рекла је Мишићева замјерајући властима на свим нивоима што социјалне партнере не доживљавају као равноправне у формирању економског и социјалног амбијента.

"Још увијек нас повлаче само када дође до грла, када желе да терет неке ситуације подијеле са социјалним партнерима", истакла је Мишићева.

Она је упозорила да у БиХ још увијек не постоје власти спремне да прихвате синдикате у пуном капацитету и да им дају онај значај који имају у европским земљама.

"Постоји и проблем послодаваца, јер не могу социјални дијалог водити послодавци који у свом предузећу забрањују формирање синдиката", закључила је Мишићева.

У Сарајеву је данас свечано обиљежен почетак провођења пројекта "Унапређење развоја и капацитета социјалног дијалога и социјалних партнера у БиХ", који ће са пола милиона евра финансирати ЕУ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog