Društvo

Покренуте истраге о злочинима у Тарчину

БАЊА ЛУКА - МУП Републике Српске је у периоду од 1992. до 2005. године поднио укупно 20 кривичних пријава или службених извјештаја против више лица која су одговорна за кривична дјела ратног злочина почињена над Србима у логору Силос у Тарчину код Сарајева.


 

Симо Тушевљак, координатор Тима МУП-а РС за истраживање и документовање ратних злочина је рекао да с циљем истраге коју проводи Тужилаштво БиХ о овом случају не може говорити о именима лица против којих су поднесене кривичне пријаве, али је открио да је ријеч о високим политичким и војним званичницима тадашње Републике БиХ и Армије БиХ.

"Вјерујем да ће предмети Силос и Храсница бити процесуирани пред Тужилаштвом и Судом БиХ пошто је на једној од сједница ратног Предсједништва Републике БиХ констатовано да је ријеч о концентрационим логорима“, истакао је Тушевљак.

Тушевљак је рекао да су у тим логорима јасни кривци и злочин, а постоје и преживјели српски логораши који свједоче о патњама и мучилишту у тим логорима, закључујући да правосуђе БиХ мора да поступи по тим предметима и да лица одговорна за злочине за њих одговарају.

Он је додао да је МУП РС још 1992.године поднио прву кривичну пријаву против више лица за ратни злочин почињен над Србима у логору Силос.

Тужилаштво БиХ води истрагу против више особа које се терете за ратне злочине над жртвама српске националности у логору Силос у Тарчину, изјавио је портпарол Тужилаштва Борис Грубешић.

Истрагу води регионални тим 4 Посебног одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ.

На данашњи дан прије 14 година распуштен је посљедњи концентрациони логор у БиХ - Силос, и то два мјесеца након парафирања Дејтонског мировног споразума.

Из логора Силос, у којем је било затворено више од 600 српских цивила, тог 27. јануара 1996. године изашла су 44 логораша, посвједочио је Срни Славко Јовичић који је и сам био затвореник у овом логору.

Логор је отворен 11. маја 1992. године, а затворен је истог датума када и злогласни фашистички логор из Другог свјетског рата Аушвиц.

Јовичић је рекао да су, према његовим сазнањима, 24 српска логораша убијена тортурама, свакодневним физичким злостављањем, пребијањем и мучењем глађу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog