Svijet

Шимон Перес се обраћа Бундестагу

БЕРЛИН - Израелски предсједник Шимон Перез је у свом обраћању њемачком Бундестагу, поводом 65. годишњице од ослобођења концентрационог логора Аушвиц, позвао да сви они који су починили злочин у Другом свјетском рату, током владавине нациста, буду изведени пред лице правде.


"Мушкарци и жене који су учествовали у најодвратнијој активности на Земљи - геноциду - још живе у Њемачкој и на територији Европе, те у другим дијеловима свијета. Мој захтјев је: Молим Вас учините све да буду изведени пред лице правде. То у нашим очима није освета," рекао је предсједник Израела.

Широм свијета данас је обиљежен Међународни дан сјећања на жртве холокауста.

Међународни Дан сјећања на жртве холокауста установила је 2005. године Генерална скупштина УН, а као датум узет је дан када су 1945. године совјетске трупе ослободиле нацистички логор Аушвиц.

Перез је истакао да је његов дјед, који је био његов "водич и ментор", убијен када су нацисти запалили синагогу у Вишњеви, у Бјелорусији.

Током обраћања израелском предсједнику се придружио један од преживјелих холокауста - Пољак Феликс Тиш, чији су родитељи и родбина убијени у логору Треблинка.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog