Politika

ТИ БиХ упозорава: Недопустиве измјене Изборног закона

БАЊА ЛУКА – ТИ БиХ упозорава да би измјене Изборног закона којима би се затвориле кандидатске листе на изборима обезбиједиле још већу моћ странкама и њиховим лидерима, а грађанима би било одузето право избора да гласају за кога желе.


Транспаренси Интернешнал Босне и Херцеговине (ТИ БиХ) апелује на надлежне институције, међународне организације и јавност у Босни и Херцеговини да спријече усвајање приједлога измјена Изборног закона којима би се затвориле кандидатске листе на изборима, због чега грађани не би могли гласати за појединце на листи, већ само за странке, а освојени мандат на изборима не би више припадао појединцима, него странци.

Како је ТИ БиХ већ раније упозоравао, на овај начин би се ојачала и онако апсолутна моћ страначких вођа, који би имали потпуну слободу да одлучују коме ће припасти освојени мандат на изборима. Усвајањем оваквог рјешења, грађанима би се сузила слобода избора при гласању, јер би им било онемогућено да гласају за кога желе, чиме би гласачима била одузета могућност да бар дјелимично утичу на састав страначких листа и расподјелу мандата.

Оваквим потезом би се драстично уназадио демократски систем гласања и сви демократски принципи би били доведени у питање. Странке би на овај начин имале још већи утицај на посланике, а с обзиром на то да је основно начело избора да грађани имају право гласати за кога желе, довела би се у питање и сврха самих избора.

Поражавајуће је да Централна изборна комисија БиХ није реаговала на овакву иницијативу и покушала спријечити урушавање изборног система у БиХ. Умјесто тога, ЦИК је поднијела сопствене приједлоге измјена Изборног закона који би продужили мандат члановима ЦИК, те додијелили мјесечне приходе члановима градских и општинских комисија и ван изборних година. Ово је очигледан показатељ да ЦИК наставља досадашњу праксу, по којој се бави првенствено сопственим интересима, штитећи интересе владајућих структура, а занемарујући своју дужност да штити права грађана.

ТИ БИХ још једном упозорава домаћу и међународну јавност да би усвајање оваквих законских рјешења било у директној супротности са основним демократским принципима и директно усмјерено против интереса грађана и њихових права, те апелује да се спријечи још један покушај владајућих странака да на штету грађана обезбиједе себи  апсолутну моћ, и то баш у изборној години.

Повезана вијест

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog