Društvo

Хрватска и усташе: Докле споменици Будаку, Францетићу...

ЗАГРЕБ - Загребачки Маргелов институт и Центар за друштвена истраживања "Др Бранко Хорват" затражили су да хитно буде промијењен назив једног мјесног одбора у Загребу који носи име усташког ратног злочинца Миле Будака.


 

Институт и Центар позвали су предсједника Владе Јадранку Косор да и у овом случају поступи на исти начин као и када је Владе Хрватске 2004. године донијела одлуку о уклањању споменичког обиљежја Будаку у Светом Року и Јури Францетићу у Слуњу.

Влада је тада била образложила одлуку о уклањању споменика наводећи да је ''њихово постављање супротно изворним основама Устава Хрватске и да штети угледу и интересима Хрватске које је Влада дужна да штити''.

Ове организације позвале су и одлазећег и новог предсједника Стјепана Месића и Иву Јосиповића да се заложе за хитно рјешавање овог проблема.

У заједничкој изјави за медије Институт и Центар предлажу да Мјесни одбор ''Хрватског књижевника Миле Будака'' у загребачкој четврти Пешченица-Житњак буде преименован у Мјесни одбор ''Хрватске глумице Лее Дојч''', која је била жртва холокауста и са 16 година 1943. године из Загреба депортована у нацистички логор смрти Аушвиц.

Ове организације сматрају да је неприхватљиво да име загребачког мјесног одбора по усташком ратном злочинцу није сметало бројним гарнитурама градских и мјесних власти, разних политичких странака и државних власти.

"Неприхватљиво је и готово несхватљиво да је становништво градског подручја које обухвата тај одбор толерисало то стање 19 година, да грађане овог подручја то није иритирало нити су покренули влатиту грађанску иницијативу за промјену имена свог мјесног одбора - а то очигледно није сметало ни осталим грађанима овог града'', наводи се у заједничкој изјави поводом Међународног дана сјећања на холокауст, 27. јануара.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog