Svijet

Перез, шта би друго, него на Иран

БЕРЛИН – Израелски предсједник Шимон Перез изјавио је данас у њемачком парламенту, поводом Међународног дана сјећања на холокауст, да Иран представља пријетњу за читав свијет.


Перез је описао иранску Владу као „фанатични режим“ који спонзорише међународни тероризам.

Уз аплауз 622 посланика, израелски предсједник додао је да ирански нуклеарни програм „пријети уништењем“.

„Попут наших сусједа, идентификујемо се са милионима Иранца који се буне против диктатуре и насиља. Охрабрени смо чињеницом да је нова Њемачка заузела одлучан и јасан став према овом питању“, рекао је Перез, који је говорио на јеврејском.

Њемачка је једна од шест свјетских сила које покушавају да увјере Иран да суспендује свој нуклеарни рад. Западне земље сумњају да Техеран у тајности покушава да направи атомску бомбу, а Иран то демантује и тврди да нуклеарни програм има цивилне сврхе.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је јуче да Техеран има све мање времена да избјегне међународне санкције. Перез је похвалио Меркелову јер је прошле године у америчком Конгресу рекла да би напад на Израел био исто што и напад на Њемачку.

Он се обратио њемачком парламенту на дан када се обиљежава 65 година од ослобађања логора смрти Аушвиц. Перез је похвалио послијератне везе Њемачке са јеврејском државом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog