Svijet

Спорна непристрасност НВО

БРИСЕЛ - Европска комисија исплатиће у 2010. години 6,7 милиона евра у субвенцијама истраживачким организацијама и невладиним организацијама (НВО) због чега појединци оспоравају непристрасност овох организација.


Грант Европске комисије покрива 58 организација, од најпознатијих радионица попу "Кафе бејбел" и Центра за европску политику (ЕПЦ) до Европског параолимпијског комитета.

Десет организација које добијају највеће субвенције су "Платформа Европских социјалних НВО" (700 000 евра); "Наша Европа" (605 009 евра); Европски савјет за избјеглице и прогнанике (500 000 евра); "Европски међународни покрет" (430 000 евра); "Удружење Жан Моне(250 000 евра); "Савјет европских општина и региона (240 000 евра); "Удружење агенција локалних демократија (209 000 евра); "Лисабонски савјет" (200 000 евра); "Академска фондација европског правосуђа"(195 000 евра) и "Пријатељи Европе" (192 000 евра).

Новац је дио већег годишњег фонда од 30 милиона евра из Одјељење Европске комисије за образовање и културу, које има за циљ унапређење "заједничких вриједности" и да побуди интересовање обичних људи за политику.

"Сматрамо да је фер да сваки држављанин европског блока учи о ЕУ чији је и саставни дио. Нећемо се извињавати због објашњења сврхе постојања ЕУ", рекао је портпарол Европске комисије Џон Мекдоналд.

Међутим, за неке великодушност Брисела није нимало наивна.

Према мишљењу Питера Клепа из британске евроскептичне организације "Отворена Европа", НВО успостављају "сопствене комитете уз тврдње да су независне истраживачке групе, али су то у ствари само заговорници ЕУ".

Он је истакао да НВО не оспоравају ЕУ у мјери, у којој би то чинили да их Брисел не финансира, те да је сврха спорног гранта да се умањи критички однос према европски институцијама.

Неколико ових организација попут "Европског међународног покрета, "Пријатеља Европе" и "Уније европских федералиста" имају отворен проинтеграциони став. Само једна од њих "Стејтвоч", која 39 одсто свог буџета добија од Европске комисије, отворено критикује инситуције ЕУ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog