Republika Srpska

Реформа финансијског сектора од суштинске важности

ДАВОС - Учесници Свјетског економског самита у Давосу оцијенили су да је реформа финансијског сектора од суштинске важности након глобалне економске кризе и да се банкари морају помирити са оштријим регулацијама.


"Реформа финансијског сектора је од суштинске важности, јер је опоравак још несигуран након најгоре глобалне кризе за посљедињх неколико деценија, иако има добрих вијести посебно у Азији", рекли су учесници на самиту у швајцарском скијашком центру.

Након састанка британског и француског министра финансија Алистер Дарлинг и Кристин Лагар, шефа Европске централне банке Жан Клод Трише и директора приватних банака, амерички конгресман Барни Франк рекао је да ће доћи до регулација и да банкари то разумију.

На питање да ли су присутни банкари сагласни са већим регулацијама, Франк је рекао да није важно да ли се они слажу или не.

"Политичко руководство, засигурно у САД, кренуће са оштрим и разумним регулацијама", рекао је Франк.

Шеф британске Управе финансијских служби /ФСА/ Адар Тарнер рекао је да је ово био потпуно кооперативан састанак уз разумијевање да постоје важна питања која се морају ријешити.

Неки од учесника самита истакли су да постоји умјерени оптимизам у погледу могућности глобалног економског опоравка након 18-мјесечне кризе.

Делегати Кине и Индије истакли су здрав привредни раст својих земаља од девет и седам одсто, а САД забиљежиле су раст од 5,7 одсто.

Међутим, незапосленост је и даље велики проблем у САД и у Европи, са стопом од око 10 одсто, упркос свеукупном привредном расту.

"Оно што сада видимо у САД је статитички опоравак и људска рецесија", каже Лари Самерс, главни економски савјетник америчког предсједника Барака Обаме, коментаришући проблем незапослености.

Шеф Међународног монетарног фонда /ММФ/ Доминик Штраус-Кан оцијенио је да је ситуација боља, али крхка.

Стручњаци упозоравају на повратак рецесије, након тек започетког опоравка, због великих стимулативних пакета ради ублажавања посљедица кризе.

Француски министар економије Лагар рекла је да слиједи принципе опоравка, реформе и обнове јавних финансија, али да је вријеме односно тајминг од кључне вжаности.

"Балансирање између процеса опоравка који мора да се настави, реформи које морају остати и обнове јавних финансија је прилично тешко за постићи", рекла је она.

Главни кинески банкар рекао је да би Пекинг могао да предузме мјере у вези са осјетљивим питањем курса кинеске валуте када друге земље почну са повлачењем стимулативних пакета.

Кина је под великим притиском због задржавања јуана слабог у односу на долар, што је стратегија за коју критичари кажу да треба да одржи кинески извоз конкурентим.

"Онда када свјетски лидери договоре излазну стратегију Кина ће бити спремна да одговори на различита питања као што су проблеми ликвидности и вриједности валуте", рекао је Жу Мин, замјеник шефа Кинеске централне банке.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog