Republika Srpska

Динкић: Излазимо из рецесије у првом кварталу ове године

БЕОГРАД - Потпредсједник Владе Србије и предсједник странке Г17 плус Млађан Динкић оцијенио је да је реално да Србија у првом кварталу ове године забиљежи привредни раст и званично изађе из рецесије.


Динкић, који је и министар економије и регионалног развоја Србије, рекао је да ће прва половина године бити јако тешка због пада бруто домаћег производа, али да Влада Србије има план да убрза опоравак економије јачањем ликвидности и примјеном, такозваних, офанзивних мјера које треба да убрзају привредни опоравак.

Он је навео да су то мјере за стимулисање домаће тражње, смањење бирократије и укидање сувишних процедура, привлачење директних страних инвестиција, запошљавање младих, започињање обимних инфраструктурних радова и нови модел за убрзање равномјерног регионалног развоја.

Предсједник Г17 плус је подсјетио да је прије годину и по дана рекао да ће на крају свјетска економска криза бити шанса за Србију и нагласио да ће се то и догодити, појаснивши да је неминован процес сељења индустрије из западне, централне, па и источне Европе ка мјестима гдје је повољнији пословни амбијент.

"То је заправо ово што се догодило са 'Фијатом', са 'Леонијем' у Прокупљу", рекао је Динкић.

Говорећи о штрајковима, Динкић је на сједници Главног одбора странке нагласио да их има оправданих, гдје штрајкују они који су радили и зарадили своје плате, али их нису добили и гдје послодавци крше права радника, али и неоправданих, када штрајкују радници који нису годинама радили, али траже да се исплате "све формалне зараде".

"За оно што се није радило не може се ни исплаћивати, оно чега нема не може се добити и то је проста чињеница", нагласио је Динкић и додао да се такви захтјеви неће испуњавати.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog