Sport

Још једном финале Хрватске и Француске

Рукометне репрезентације Француске и Хрватске још једном ће одмјерити снаге у финалу, овај пут, Европског првенства у Аустрији за титулу најбољег на старом континету.


 

У репризи финала Олимпијских игара из 2008. године у Пекингу, Французи су савладали Исланд са 36:28 (16:14) у полуфиналу, а у борби за титулу шампиона ’старог континента’ играће против Хрватске која је са 24:21 (9:10) савладала Пољску.

Француска и Хрватска су и прошле године играли у финалу Свјетског првенства у Загребу када су 'триколори' победили 24:19.

Финална утакмица између Француске и Хрватске на програму је у недељу од 17.30 часова у главном граду Аустрије, док је меч за треће мјесто између Пољске и Исланда заказан за 15 часова.

Пољска је на СП у Хрватској 2009. освојила треће мјесто па ће сад имати прилику да освоји и европску бронзу.

Пето мјесто заузела је Данска, шампион из 2008. године, која је савладала Шпанију резултатом 34:27.

Француска - Исланд 36:28 (14:12)

Француска је током првог полувремена углавном одржавала предност од два, три гола. Нерјешива енигма за исландску одбрану био је сјајни Никола Карабатић, који је лако проналазио позиције за шут.

Крајем првог дијела, олимпијски вицешампиони коначно долазе до вођства послије серије грешака француских репрезентативаца. Међутим, та предност није потрајала пошто је Карабатић поново донио два гола вишка свом тиму (16:14) пред одлазак на одмор.

Снажном одбраном и брзим контрама, екипа Клода Онесте на старту другог полувремена стиже до предности од шест голова и више се није постављало питање побједника. Одбрана Исланђана се потпуно распала, а напад је био безидејан.

У редовима актуелног свјетског и олимпијског шампиона најбољи је био Никола Карабатић са девет голова, док је код Исланда шест погодака постигао Арон Палмарстон.

Хрватска - Пољска 24:21 (9:10)

Други полуфинални дуел био је потпуно другачији од меча Француске и Исланда. Публика у Бечу гледала је неизвјесну утакмицу, која је ријешена у финишу другог полувремена сјајном игром свјетских вицешампиона предвођених Иваном Балићем. Хрвати су други пут у историји обезбиједили место у финалу шампионата Европе.

Тимови су били изједначени у првом полувремену, обе екипе су играле брзи, снажно у одбрани. Мирко Алиловић и Славомир Шмал бриљирали су на голу и тако уносили сигурност саиграчима. Селектор Хрватске Лино Червар држао је у игри истовремено и Домагоја Дувњака и Ивана Балића, који је у провм полувремену постигао три гола.

Пољаци су чешће били у вођству током првог дијела игре, али се у наставку ситуација промјенила. Три поготка Дувњака и један Балића преокренули су резултат на 13:11 и од тог тренутка Хрвати су све вријеме били у предности.

Главни проблем репрезентације Пољске у другом полувремену била је чињеница да сем Михала Јурецког, ниједан бек није упутио шут ка голу.

Најзаслужнији за побједу Хрвата били су Ивано Балић и Домагој Дувњак са по пет голова. Са друге стране, Михал Јурецки је постигао седам погодака.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog