Društvo

Вода се повукла, људи немају гдје да се врате

БИЛЕЋА - Већина становништва билечких насеља Језерине и Плужине, која су почетком јануара поплављена, и даље су смјештени код родбине и комшија и, за сада, је њихов повратак у куће неизвјестан, потврдио је предсједник Општинског штаба Цивилне заштите Ратко Вујовић.


Иако се вода повукла прије петнаестак дана, каже Вујовић, од двадесетак домаћинстава чије куће су у потпуности биле поплављене, вратило се осам и то оних код којих су била мања оштећења или су поплавили помоћни објекти.

Он је нагласио да је отежавајућа околност што је зимски период са веома ниским температурама, па се поплављене куће не могу исушивати, што још више доприноси њиховом пропадању.

Предсједник Општинске комисије за процјену штете Неђо Носовић потврдио је да је Комисија, коју чине представници општине и Хидроелектрана на Требишњици (ХЕТ), прегледала појединачно сваки објекат на терену и узела податке, те је у току обрада података и утврђивање номиналне вриједности.

"Чињеница је да су штете велике и да је доста објеката знатно оштећено, јер је вода данима била у унутрашњости гдје се налазио и намјештај и сви други уређаји, тако да је вода за један дан уништила све оно што су људи годинама стварали", нагласио је Носовић.

Према његовим ријечима, за петнаестак дана би требало да буду позната комплетна оштећења након чега се записник упућује Скупштини и Влади РС на усвајање.

Носовић је додао да се у међувремену за процјену штете пријавио и један број домаћинстава, који то првобитно нису учинили, а чији су подруми и други помоћни објекти били полављени, тако да је у обради 37 домаћинстава.

Замјеник начелника општине Билећа Душан Вујовић каже да Општина плаћа станарину за оне који се нису вратили у своје домове и да ће то чинити све док се не стекну услови за њихов повратак или се не нађе неко друго рјешење.

Према његовим ријечима, овом становништву је до сада у неколико наврата уручивана помоћ у храни, хигијенским средствима, одјећи и књигама, а ових дана треба да почене и подјела помоћи из Републичких материјалних резерви, коју ће дијелити Центар за социјални рад и Црвени крст.

Он подсјећа да је од 100.000 КМ, колико је Влада РС недовно одобрила као помоћ становништву угроженом од поплава, подијељено већ 80.000 и то по приоритетима како су домаћинства између себе одлучила.

У билећким насељима Језерине и Плужине подземне воде створиле су језеро чија је дубина на појединиом мјестима била и до десет метара, а међу потопљеним кућама било је и двоспратница које су до крова биле под водом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog