Svijet

Jeмен: Погинуло 20 шиитских побуњеника

САНА – Најмање 20 шиитских побуњеника погинуло је у сукобима са оружаним снагама Јемена на сјеверу земље, само дан пошто су побуњеници објавили да прихватају услове владе о примирју, јавили су јеменски медији.


Сукоби су избили у сјеверним провинцијама Малахид и Сада, а међу убијенима је и један од лидера побуњеника, Абу Малик, који је био задужен за обуку, објавио је лист јеменског Министарства одбране.

Вођа јеменских шиитских побуњеника Абдул Малик ал Хути прогласио је примирје са владиним снагама, истичући да су прихваћени владини услови, пренио је Ројтерс.

„Како би се избјегло уништавање цивила, истичемо наше прихватање пет тачака”, неопходних за примирје, навео је Хути у звучној поруци постављеној на Интернету.

Владини услови су повлачење побуњеника, уклањање њихових контролних пунктова, увид у стање отетих странаца, враћање заплијењене војне и цивилине опреме и немјешање у послове локалних власти.

Хути је навео да су побуњеници до сада у три наврата покретали иницијативу за окончање сукоба, али их је влада одбијала.

Агенција Уједињених нација за избјеглице је саопштила да се сукоби са сјевера Јемена шире на остатак земље, најсиромашније у арапском свијету, и да се број интерно расељених лица, која бјеже пред насиљем, попео на 250.000.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog