Svijet

Илегално одвођење дјеце са Хаитија

ПОРТ-О-ПРЕНС – Полиција Хаитија је ухапсила 10 америчких држављања док су покушавали да из земље разорене земљотресом изведу 33 дјеце без одговарајућих докумената за усвајање, саопштиле су власти.


У главном граду Хаитија Порт-о-Пренсу у притвору се налазе пет мушкараца и пет жена.

Постоје страховања да би трговци људима могли да искористе хаос у земљи, послије земљотреса, за илегална усвајања деце. Осумњичени су ухапшени на главном граничном прелазу Малпас са Доминиканском Републиком пошто је полиција извршила рутинску контролу возила.

Власти су саопштиле да Американци нису имали документа која доказују да усвајају 33 дјеце узраста од два мјесеца до 12 година, нити папире да је ријеч о сирочићима који су у земљотресу изгубили родитеље.

„Ово је потпуно незаконито”. Ниједно дијете не може да напусти Хаити без одговарајуће дозволе и ови људи нису имали то одобрење”, изјавио је министар за социјална питања Ив Кристален.

Једна од ухапшених особа, Лаура Силзби, из добротворне организације са сједиштем у Ајдахоу „Њу лајф чилдрнс рефјуџ” изјавила је, из затворске ћелије у сједишту полиције, агенцији Ројтерс да нису учинили ништа лоше.

„Имали смо дозволу владе Доминиканске Републике да доведемо дјецу у једно сиротиште које тамо имамо. Оптужују нас за трговину дјецом. Нисмо покушали ништа лоше да учинимо”, рекла је Силзби.

Влада Хаитија је зауставила више врста усвајања, страхујући да би легитимне хуманитарне групе могле да одведу дјецу ван земље на усвајање прије него што се исрпе напори да се пронађу њихови родитељи. Још није утврђен тачан број изгубљене дјеце, као ни деце која су остала без родитеља после катастрофалног земљотреса.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog