Društvo

Национални дан борбе против пушења

БАЊА ЛУКА - У Републици Српској данас се обиљежава Национални дан борбе против пушења.


Стручњаци из ове области подсјећају да иако конзумирање цигарета представља водећи фактор ризика за настанак болести срца и карцинома плућа постотак пушача у РС још увијек је између 35 и 40 одсто.

С циљем афирмације непушења као стила живота у Српској и информисања, посебно млађе популације, о штетности пушења и опасности од пасивног удисања дуванског дима, у наредном периоду у Српској ће бити лијепљени плакати и дијељене брошуре с поруком "Ако пушиш немој да ме гушиш".

Истраживања Удружења јавног здравља РС, која су рађена у претходном периоду, показују да је међу младима узраста од 13 до 15 година око 10 одсто пушача, међу студентском популацијом око 29 одсто, док се процјењује да око 44 одсто љекара конзумира цигарете.

Исто истраживање је показало да је око 88 студената у РС свјесно да је пушење штетно по њихово здравље, а да је њих 68 одсто бар пробало цигарету.

Национални координатор за контролу дувана у РС Дарко Марковић истиче да је никотинска овисност јача него кокаинска и спада у душевне болести, али да је у РС пушење општеприхваћено друштвено понашање.

"Ми једноставно морамо да регрутујемо најмлађу непушачку популацију да остане непушачка и од њиховог најранијег дјетињства кренути са причом да је пушење штетно за њихово здравље и да нема ћелије организма која није нападнута дуваном", рекао је Марковић.

Директор Регионалног института за заштиту здравља РС у Добоју Марин Кватерник рекао је да сви који желе да престану да пуше могу да се обрате свом породичном љекару и да је, према истраживању на простору добојске регије, 70 породичних љекара помогло око 450 пацијената да престану да пуше.

Кватерник, који је и координатор кампање "Ако пушиш немој да ме гушиш", наводи да су циљеви ове кампање афирмација непушења као стила живота, сензибилизација јавности о штетности пасивног пушења и унапређење примјене постојећих закона о контроли дувана.

Извршни директор Удружења јавног здравља РС Стела Стојисављевић раније је изјавила да према подацима Свјетске здравствене организације у свијету око 5,4 милиона људи годишње умире од болести које су посљедица пушења, а, уколико тај тренд буде настављен, процјене су да ће до 2030. године годишње бити око 10 милиона смртних случајева који се могу довести у везу са пушењем.

Она је нагласила да су обољели од карцинома плућа у 85 случајева бивши пушачи и да је пушење први узрочник срчаног удара, те да утиче и на репродуктивно здравље и нервни систем.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog