Politika

СДА: За затворене листе, против повећања изборног прага

САРАЈЕВО - Странка демократске акције је поновила своје залагање за увођење затворених изборних листа и противљење повећању изборног прага.


СДА у саопштењу за јавност тврди да су затворене листе демократска тековина која се, уз различите варијације, примјењује у већини земаља ЕУ и демократског свијета.

Као аргументи који су Предсједништво СДА опредијелили за затворене листе наводе се обезбјеђивање заступљености свих конститутивних народа и осталих у свим парламентима у БиХ, обезбјеђивање заступљености жена и младих, који су, сматрају у овој странци, према актуелним одредбама Изборног закона ријетко имали могућност бити изабрани у посланичке клупе.

СДА вјерује да би увођењем затворених листа била обезбијеђана и равномјерна територијална заступљеност у вишечланим изборним јединицама, кантоналним, градским и општинским скупштинама, задовољавајућа квалификациона структура посланика те спречавање изборних превара дописивањем преференција од стране бирачких одбора.

"СДА ће се о питањима затварања листа и да ли мандат треба припадати појединцу или странци опредијелити за ону праксу која превладава у земљама европске парламентарне демократије", истиче се у саопштењу странке и одбацују изјаве и коментаре да СДА затвореним листама жели елиминисати неке од кандидата који нису по вољи актуелном руководству.

На листама ће се наћи само најбољи кандидати које СДА има, тврде из странке и поново истичу противљење повећању изборног прага, што је, како је наведено, приједлог Савеза независних социјалдемократа.

Интерресорна радна група за припрему измјена Изборног закона БиХ сутра би у Сарајеву требало да се изјасни о политичким приједлозима за измјену закона, међу којима су и увођење затворених листа те повећање изборног прага са три на пет одсто.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog