Republika Srpska

Мира зарадила више од два милиона

ПРИЈЕДОР - Фабрика кекса и вафла ''Мира'' из Приједора у 2009. години је остварила укупан приход од 20.694.000 КМ, остваривши нето добит од 2.119.000 КМ, што је повећање за 33 одсто у односу на претходну годину.


''Мира'' је лани произвела 5 862 тоне кекса и вафла или четири одсто више у односу на план и претходну годину, а продала је 5 654 тоне или један одсто више од планиране продаје.

Директор овог предузећа Мирослав Турншек оцијенио је да је ''Мира'' упркос економској кризи и рецесији успјешно пословала и да је овакав финансијски ефекат наставак успјешног пословања предузећа које је изборило статус стабилне фирме, како у односу према радницима, тако и према добављачима.

''Наглашавам да у предузећу добро планирамо производњу и прилагођавамо је потребама тржишта. Тако имамо свјежију и квалитетнију робу и минималне залихе'', рекао је Турншек, додавши да минималним залихама производа приједорске кексара не залеђује обртни капитал како би ''Мира'' била ликвидна.

Он је на данашњој конференцији за штампу рекао да је предузеће 82 одсто својих слатких производа пласирало на страна тржишта, а око 18 одсто купцима у БиХ. Осим већ отворених тржишта у бившим југословенским републикама и у више западно европских земаља, ''Мирини'' производи имају купце и на тржиштима Аустралије, САД-а и Канаде.

Највећи дио кекса и вафла ова приједорска фабрика продаје под логом ''Краша'', мањи под марком ''Мира'', а посљедњих година производе купују и велики трговачки ланци и пакују их под именом својих приватних марки.

У Фабрици кекса и вафла ''Мира'' из Приједора запослено је 430 радника.Просјечна плата у прошлој години износила је 550 КМ. Турншек сматра да је ова плата, у односу на квалификациону структуру радне снаге, доста добра и већа је од просјека прерађивачке индустрије у Републици Српској (524 КМ).

Турншек је навео да је за прошлу годину, осим плате, радницима исплаћен регрес, плаћен превоз и обезбијеђен топли оброк у ресторану друштвене исхране, те плаћени ноћни и прековремени рад.

Загребачки ''Краш'' преузео је ''Миру'' 2003. године и има већинско власништво у приједорској кексари.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog