Republika Srpska

Приједорска Мира на колективном одмору

ПРИЈЕДОР- У фабрици кекса и вафла ''Мира'' из Приједора данас је прекинута производња, а радници су упућени на седмодневни колективни годишњи одмор који није искориштен прошле године.


''Због повећане производње у прошлој години, колективни годишњи одмор, планиран у августу, скратили смо са три на двије недјеље, тако да сада користимо те дане јер је ово `мртва сезона` за продају'', објаснио је директор предузећа Мирослав Турншек.

Он је на данашњој конференцији за штампу нагласио да озбиљни привредници себи не смију дозволити луксуз стварања великих залиха робе и залеђавања обртних средстава што доводи многе фирме у неликвидност.

''`Мира` то себи не може дозволити, иако залихе наших производа још нису оптималне'', казао је Турншек наводећи да на лагерима тренутно имају око 500 тона готове робе.

Он је додао да кориштење годишњег одмора у зимском периоду значи и уштеду енергената.

Директор приједорске кексаре Мирослав Турнушек очекује да ће се у овој години тек осјетити криза, напомињући да је ''Мира'' највећи пад продаје осјетила у децембру и то посебно на тржишту Републике Српске.

''Према дугогодишњем искуству, потражња за слатким производима почиње у прољеће, тако да ћемо се прилагођавати потребама тржишта и убудуће планирати кориштење годишњег одмора'', рекао је Турншек.

Он је навео да је оквирни план производње на нивоу прошлогодишњег и креће се око 5 800 тона кекса и вафла, те да ''Мира'', која послује у саставу загребачког ''Краша'', у овој години планира наставити и започета инвестициона улагања у објекат у производној зони ''Свале''.

''Наша процјена је да фабрика нема перспективу на постојећој локацији у центру града и да је ова технологија превазиђена'', казао је Турншек подсјетивши да је нови објекат изграђен још 1985. године, те да би, да није било рата, овај објекат давно прорадио.

Директор ''Мире'' је казао да је прошле године, чишћењем и ограђивањем локације, те рјешавањеми имовинских односа, почела ревитализација овог објекта.

''Настављамо у овој години са изградњом инфраструктуре. Изграђена је властита трафостаница, вода је доведена до објекта, ускоро ћемо завршити канализацију, а радимо и на доводу плина. Уговорени су послови на санацији кровова и фасаде, тако да, претпостављам, да ћемо створити услове да до краја године убацимо опрему и почнемо упоредну производњу'', навео је Турншек.

Напомињући да је ова инвестиција вриједна око 16.000.000 евра, Турншек је рекао да њена дефинитивна реализација зависи, како од финансијских средстава, тако и од политичке и економске ситуације у земљи.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog