Politika

Иво Миро: Осуђеници се слободно шетају

БАЊА ЛУКА - Делегат у Дому народа парламента БиХ Иво Миро Јовић изјавио је да се у Федерацији БиХ, под изговором да нема мјеста у затворима, на слободи налази више од хиљаду правоснажно осуђених криминалаца.


Он је истакао да они којима је примјена закона омиљена тема и који наглашавају неопходност више правде и правичности у БиХ, имају у својим срединама правоснажно осуђене људе за најтежа кривична дјела, укључујући убиства и ратне злочине, а нису иза решетака.

Јовић је рекао да је ријеч, углавном, о Бошњацима и да су појединима правоснажне пресуде изречене још 2004. године, а према званичним информацијама, највише осуђених, а слободних, налази се у Сарајеву и то 470, те Травнику 333, Бугојну 79 и Зеници 110 лица.

"Неке ствари постају јасније ако се узме у обзир чињеница да у безмало свим поменутим градовима већинску власт имају Бошњаци, или да се само по Травнику и Бугојну, дакле градовима у којима су у протеклом рату почињени стравични злочини над Хрватима, шетка више од 400 доказаних криминалаца", оцјенио је Јовић.

Подсјећајући да се у затвору не налазе чак ни тројица Бошњака који су за злочине почињене над хрватским цивилима у Грабовици још претпрошле године осуђени на по 13 година затвора, он је истакао да све више постоји сумња у спрегу између одређене политике и правосудних институција

Као проблем Јовић наводи и то што се резултатима правосудних институција не баве не само федерални званичници, него и међународни, укључујући и оне који у БиХ дијеле правду.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog