Republika Srpska

Томиславград и Ливно: ХЕП им не плаћа јер не могу да се договоре

ЛИВНО - Општине Ливно и Томиславград, на чијем се подручју налази Бушко језеро, највећа вјештачка хидроакумулација у Европи, већ три мјесеца не добијају никакву накнаду од "Хрватске Електропривреде" јер не могу да се договоре о начину расподјеле средстава која им по овом основу припадају у складу са законом.


Усвајањем измјена и допуна Закона о издвајању и усмјеравању дијела прихода остварених кориштењем хидроакумулационих објеката у Федерацији БиХ у другој половини прошле године, на иницијативу коју су покренули хрватски заступници у федералном Парламенту из Ливна Анте Чолак и Мате Фрањичевић, регулисано је да се накнада осим по количини произведене електричне енергије дијели и сразмјерно количини воде са подручја ових општина.

Начелник општине Ливно Лука Челан тврди да Бушко језеро добија двије трећине воде са подручја ове општине, а трећину са подручја општине Томиславград, па би било логично да се накнада коју плаћа ХЕП дијели у омјеру 50:50 одсто, што је најправедније и најпоштеније рјешење.

Челан је рекао новинарима да разумије да се општини Томиславград није лако одрећи дијела прихода које је годинама убирала, али да ће општина Ливно истрајати на важећој законској регулативи ФБиХ у овој области, а то значи осим накнаде од 0,010 КМ по киловат часу произведене електричне енергије тражи и двије трећине накнаде по критеријуму количине воде којом се језеро пуни с подручја општине Ливно.

Начелник општине Томиславград Иван Вукадин не пристаје на расподјелу накнаде коју предлаже начелник Ливна, него тражи да се општини Томиславград и даље исплаћује двије трећине укупне накнаде, јер се двије трећине Бушког језера налазе на подручју ове, а једна на подручју ливањске општине.

Он тврди да је количина прикупљене воде у Бушком језеру "апстрактан појам" и поставља питање како онда третирати воде из општина Купрес и Гламоч које, такође, завршавају у Бушком језеру, као и воде горњих хоризоната општине Томиславград које подземним токовима завршавају у ливањским ријекама.

И Вукадин се залаже за поштивање закона, али у овом случају од законодавца тражи децидно тумачење, како каже, више него спорног дијела који се односи на количину воде којом се пуне акумулације из појединих општина.

Општине Ливно и Томиславград годинама су добијале накнаду за Бушко језеро по критеријуму потопљеног земљишта, тако да је општина Томиславград на чијем се подручју налазе двије трећине ове акумулације добијала двије, а општина Ливно једну трећину укупне накнаде која је износила око два милиона марака годишње.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog