Republika Srpska

Влада: Потрошачка корпа јефтинија него лани

БАЊА ЛУКА - Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић рекао је да је цијена потрошачке корпе у јануару износила 1.342 КМ и да је за 15 КМ мања него она у јануару прошле године.


Глухаковић је рекао да је јануарска потрошачка корпа за 19 КМ већа од децембарске која је износила 1.323 КМ.

"Разлог повећања цијене потрошачке корпе за 19 КМ је у поскуљењу електричне енергије, шећера, телефона и цигарета", рекао је Глухаковић на конференцији за новинаре у Бањалуци, додајући да потрошачка корпа подразумијева трошке струје, гријања, телефона, воде, смећа и остале издатке.

Према његовим ријечима, за храну и пиће у јануару је било потребно издвојити 545 КМ, што је у порећењу са децембром прошле године мање за 3,5 КМ.

Глухаковић је навео да је у односу на 2009. годину јефтиније брашно, уље, месо, млијеко и млијечни производи.

"Разлог пада цијена је у добром роду сунцокрета, пшенице, кукуруза, што је утицало на смањење произвођачких цијена", рекао је Глухаковић.

Говерећи о раду Министарства у прошлој години, он је навео да су донесени значајни закони, попут оних о бањама, о угоститељству, о јавним скијалиштима, те да је Министарство у скупштинску процедуру упутило Приједлог закона о туризму.

Помоћник министра за трговину Душанка Тегелтија рекла је да је прошле године донесен и Закон о регулисању цијена који уређује начин и услове формирања цијена, производа и услуга, те праћење кретања и контроле цијена.

Према њеним ријечима, слиједи доношење измјена и допуна Закона о трговини које ће омогућити даљу либерализацију трговине, праћење трговинских токова и усклађивање са новим Законом о инспекцијама.

Помоћник министра за туризам и угоститељство Јадранка Стојановић рекла је да је завршно са децембром 2009. године у РС завршена категоризација угоститељских објеката и да је Комисија за категоризацију категорисала укупно 156 објеката.

Она је прецизирала да је ријеч о 64 хотела, 68 мотела, 23 пансиона и једном апартхотелу.

Директор Републичке дирекције за робне резерве Радован Самарџија рекао је да је закључно са јануаром пољопривредници укупно вратили или платили 75 одсто нафтних деривата, од укупно издатих више од осам милиона литара.

Према његовим ријечима, 82 одсто пољопривредника платило је ђубриво или су вратили у пшеници или кукурузу.

Он је прецизирао да Дирекција данас на располагању има 9 500 тона меркантилне пшенице и више од 13 000 тона меркантилног кукуруза.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog